Blíží se závod? Naplánujte si snídani na den závodu tak, abyste dosáhli co nejlepšího výkonu a vyhnuli se zažívacím potížím.
Blíží se závod? Naplánujte si snídani na den závodu tak, abyste dosáhli co nejlepšího výkonu a vyhnuli se zažívacím potížím.
Snídaně před závodem je poslední příležitostí k doplnění živin. Pokud ji pokazíte, můžete strávit celý den u občerstvovacích stanic nebo prostě podat horší výkon.
Stejně jako při přípravě na závod se může stát, že při hledání toho, co vám vyhovuje, budete muset trochu potrénovat, je důležité si nejdříve v tréninku vyzkoušet několik věcí.
To, co a kolik sníte před závodem, může částečně záviset na tom, co jste jedli den předtím. Pokud závodíte na 5, 10 nebo dokonce půlmaraton, pak se pravděpodobně nemusíte obávat "sacharidové zátěže". Stačí den s omezeným tréninkem a obvyklým stravováním, který zajistí, že zásoby svalového glykogenu budou doplněny a připraveny na závod. Pokud se chystáte na maraton nebo absolvujete svůj první půlmaraton, může být den před ním pro vás důležitějším úkolem dostat do sebe kvalitní sacharidy. To neznamená, že to budete přehánět a přejídat se - stačí, když změníte složení jídla tak, aby obsahovalo více sacharidů a méně bílkovin a tuků. Poslední věc, kterou chcete, je probudit se s pocitem plnosti, pomalosti nebo neochoty jít na snídani.
Za předpokladu, že jste se ve dnech předcházejících závodu dobře hydratovali a zásobili, může být vaše předzávodní jídlo relativně lehké a jednoduché. Cílem je pouze doplnit zásoby energie.
Co jíst?
Jídlo před závodem je jednoduché, příjemné a doplňuje energii. Musí vám pohodlně sedět a ideálně se musí jednat o jídla, která znáte a která jste již dříve vyzkoušeli v tréninku a/nebo při jiných závodech.
Primárním palivem bude glukóza, na všech závodních vzdálenostech (pravděpodobně s výjimkou ultravzdálenostních závodů) jsou sacharidy stále králem, pokud jde o předzávodní snídani. Příliš velké množství bílkovin nebo tuků navíc může způsobit potíže s trávicím traktem, zejména když se do toho přidají nervy ze dne závodu. Možná zjistíte, že snídaně a dokonce i den před ní jsou o něco rafinovanější a méně vláknité potraviny lépe stravitelné a mohly by pomoci minimalizovat potíže s trávicím traktem ve dnech předcházejících závodu/soutěži. Vyzkoušejte potraviny, jako je bílá rýže, sportovní potraviny a nápoje, vařené a loupané ovoce, které nahradí část ovoce a zeleniny.
Kolik toho sníst?
Většina závodů začíná brzy - a přestože si chcete dopřát dostatek času mezi jídlem a dodržováním časového harmonogramu, je třeba najít rovnováhu mezi tím a omezením spánku. Pokud se startovní výstřel ozve v 7 hodin ráno nebo dříve, máte pravděpodobně na jídlo čas 2 hodiny nebo méně.
Orientačně se zaměřte na 1-2 g/kg sacharidů. Pro 70kg běžce to může vypadat jako banán a sportovní nápoj nebo bagel s medem.
Pokud máte pomalejší start, můžete jíst zhruba 4 hodiny před startem. V takovém případě se zaměřte na 3-4 g/kg sacharidů a 30-60 minut před startem si dejte ještě malou svačinku (může to být gel, banán nebo malý sportovní nápoj)
Co jíst, když cestujete na závod?
Stále existuje spousta snídaní vhodných pro závod, které si můžete připravit v hotelovém pokoji, i když máte omezené možnosti vaření nebo je nemáte vůbec.
Vyzkoušejte tyto nápady (samozřejmě je nejprve doma!).
Máte mikrovlnnou troubu?
Zkuste instantní ovesné vločky v kelímcích nebo sáčcích nebo rýžový pudink v sáčcích.
Máte ledničku?
Vyzkoušejte ovesné vločky na noc nebo ovesné a chia pudingové šálky.
Máte jen rychlovarnou konvici?
Instantní ovesné vločky.
Ani jedno?
- Sendvič s arašídovým máslem, džemem nebo medem
- Rýžový pudink z konzervy
- Banán
- Sportovní nápoj
- Tekuté jídlo/koktejl
- Pipa Taylor